Morötterna har varit en av finländarnas favoritgrönsaker i många år: mångsidig i matlagningen, billig, god och hälsosam. De passar till olika rätter både råa och tillagade. Valet av årets grönsak gjordes av Puutarhaliitto ry och Kotimaiset Kasvikset ry.
Sådd så snart jorden går att bruka. Vattna i såfåran före sådd. Täck med fiberduk, det ger snabbare groning och hindrar angrepp från skadeinsekter.
Sådjup: 1 cm
Plantavstånd: 3–5 cm
Växtplats: Mullhaltig sandjord, soligt läge
Radavstånd: 30–40 cm
När det gäller jordtyp är morötterna ganska krävande, för i lerjord och steniga områden växer de sig krokiga och förblir korta. Mullhaltig sandjord är ett det bästa alternativet. Bevattningen måste också vara i sin ordning, för regelbunden vattning ger kraftiga morötter.
Se till att du har tillräckligt plantavstånd och och att växtstarten kommer bra igång, då får du morötter av hög kvalitet. Dessutom måste morotsodlaren se upp för skadedjur, i synnerhet morotsbladloppan kan orsaka riktigt stora skördeförluster. Var också noggrann med förvaringen av morötterna så att de håller sig så krispiga och friska som möjligt långt in på våren.
Anledningen till att moroten är så populär är dess milda, något söta smak. Sötman framhävs särskilt i kokta morötter, men den ger också plats för aromerna från andra livsmedel. Många gillar morötter bäst när de är saftigt rivna. Förutom god smak tillför morötter hälsosamma fibrer och vitaminer till kosten, den mest kända av dessa är betakaroten, en föregångare till vitamin A. Morötter är också låga i kalorier och innehåller mycket fibrer. De innehåller även vitamin K och folat.
I kroppen omvandlas betakaroten naturligt till fettlösligt vitamin A, som spelar en viktig roll för t. ex. ögonhälsa, nervsystemets funktion, upprätthålla hudens hälsa och tillväxt samt förebygga inflammation. Detta vitamin skyddar bland annat hudceller från solljus och andra syreradikaler.
Morötter är lätta att äta som de är och smakar gott både råa och tillagade. Hållbarheten i kylen är utmärkt, så morötterna är ett fint alternativ att alltid ha hemma som "reserv". Om du hittar en lite grodd morot i kylskåpet är den i de flesta fall fortfarande fullt användbar.
Vad kan morötter användas till? Det första man tänker på är morotslåda och rosolli, som traditionellt innehåller morötter. Saftig riven morot, morotskaka och mild morotssoppa har många säkert provat på. Men morötterna kan bidra med saftighet till nästan alla rätter. Den kan också användas för att lätta upp kosten och för att ersätta dyrare råvaror i matlagningen.
Babymorötter och torkade rotchips är lämpliga som mellanmål. Morot fungerar lika bra till söt marmelad som till salta huvudrätter. Den kan användas helt från roten till blasten, eftersom du kan göra en utmärkt morotspesto av blasten. Dessutom kan morötter användas både till fisk och kött i såser och bakade rätter. Sommarmorötter lämpar sig också för grillning, då penslas de med olja och honung och kryddas med olika örter.
Källa: Puutarhaliitto ry och Kotimaiset kasvikset ry
© 2020 Sunds Trädgård Ab