Åtminstone bidrar basilikan med kärlek till matlagningen, för vid sidan av dill och persilja är den Finlands mest populära ört. Basilikabladen kan användas som sådana till exempel i sallader, men smaken passar även bra i olika slag av matlagning.
Den aromatiska basilikan gör sig bäst som färsk, därför är det också vanligast att den säljs i kruka. I hemförhållanden trivs basilikan bäst i kruka i rumsvärme, för den tål inte temperaturer under plus sex grader.
Basilikan har många vänner i matlagningen, för smaken passar särskilt bra med ost, pasta, bröd, tomater och andra örter. Basilikans aromer lämpar sig för grönsaks- och kötträtter, men ger även god smak till broiler-, fisk- och zucchinirätter.
(Källa: Trädgårdsförbundet)
Basilika behöver en varm, ljus och dragfri växtplats och trivs på soliga fönsterbäden och på balkongen. Kom ihåg att använda tilläggsbeslysning!
Fyll en kruka med jord och strö över några frön, täck dem med ett tunt lager mylla.
När plantorna har grott och utvecklat fyra blad, knip av de översta två. På så vis får plantorna tillräckligt med utrymme att växa.
Toppa plantorna när de har utvecklat ett par blad genom att klippa av toppen.
Vattna basilikan regelbundet, jorden får inte torka.
Gödsla enligt instruktionerna på förpackningen.
(Källa: Martha-förbundet)
I år erbjuder vi även ett utbud basilikafrön i webbutiken.
© 2020 Sunds Trädgård Ab