På balkongen får du en växtsäsong som sträcker sig långt utöver det vanliga. Redan i början av våren kan du sätta ut de första växterna på balkongen, men var uppmärksam på kalla frostnätter i mars-april. Utnyttja balkongen till att förgro plantor, speciellt om balkongen är riktad mot söder, öst eller väst.
Balkongen kan lätt få medelhavsklimat med varma somrar och fuktiga vintrar. Det gör att t.ex. citrusfrukter trivs bra på balkongen.
Satsa på torktåliga växter och tillräckligt stora fuktbevarande krukor av plast om balkongen ligger mot söder och blir väldigt varm. Exempel på dessa är Petunia, Tagetes, Pensé, Verbena, Dahlia och Lobelia.
Du kan även gå in på Kekkiläs sidor och få tips om vackra blomsterkombinationer i kruka.
Skuggiga balkonger kan också spraka av färgprakt. Exempel på blommor som trivs även i skugga är Flitiga Lisa, Guinea Lisa, Sommarbegonia, Lobelia, Strandkrassing, Snöflinga och Fuksia.
Duscha dina växter på morgonen, inte senare på dagen när den värsta hettan ligger på. Alla balkongväxter behöver gödslas mer än i trädgården. Titta helst till växterna varje dag!
Det går utmärkt att sätta jordgubbsplantor i kruka eller ampel. Tänk på att ta det lugnt med gödningen under våren. Plantor som får mycket gödning under våren får inte så många bär, men massor av blad. Gödsla inte förrän efter skörd, det är då de ska växa sig starka och förbereda sig inför vintervilan och kommande säsong.
Örter och kryddor med frodig grönska och väldoftande blommor trivs bra på balkongen. Med basilika, timjan, lavendel, persilja och gräslök i lådorna kan du sommaren igenom plocka dagsfärska kryddor till middagen.
Bönor trivs i stora krukor och ger ett fint insynsskydd. Speciellt rosenbönan med sina intensivt färgade blommor blir ett vackert och nyttigt inslag på balkongen.
© 2020 Sunds Trädgård Ab