Tästä voit tutustua maahantuojan Facebook-sivuun, Bokashi Keittiökomposti:
» Bokashi Keittiökomposti Facebookissa
Kohta koittaa kevät ja uusi viljelykausi odottaa. Monet meistä uneksivat ihanasta humuspitoisesta, elämää vilisevästä maaperästä, jossa kasvit kukoistavat ja viihtyvät. Haluatko joitakin yksinkertaisia vinkkejä, joilla saat taimet voimaan hyvin ja kasvamaan vauhdilla?
Tärkeintä viljelyssä on multa. Multaa voi helposti valmistaa omista ruuantähteistä ja EM®:stä, joka tarkoittaa tehokkaita mikro-organismeja (Effective Microorganisms, eng.) Mikrobien avulla fermentoit helposti kaiken biologisesti hajoavan keittiöjätteen ja hyödynnät ravinteet viljelyssä.
Voit myös ottaa talteen vanhan mullan ja tehdä omaa, elävää ja ravinteikasta multaa EMBokashilla. Se on järkevää, hauskaa ja kierrätyksellä myötävaikutat myös parempaan ilmastoon! Kaikki ravinteet ruuanjätteistä jäävät EMBokashiin. Hiili sitoutuu multaan sensijaan, että polttaisimme ravinteet kompostissa hiilidioksidiksi.
Multaa, jossa kasvuvoima on tallella, kutsutaan humukseksi. Humus on maaperän elävää osaa, jossa orgaaninen aines pilkkoutuu ja muuttuu ravinteeksi. Syksyllä on nähtävissä, että maaperä on mennyt kasaan ja kasvien juurisäikeet pitävät mullan jäänteet yhdessä. EMBokashilla hyödynnät keittiön ruuantähteet maaperän mustaksi kullaksi, humukseksi! Luonnollisesti ja ekologisesti.
Jo monen vuoden ajan olen fermentoinut puutarhassani kaikki keittiöjätteet ja tehnyt EMBokashia. Satavuotiaat omenapuut, jotka ovat vanhoja lajikkeita kuten Säfstaholm, Gyllenkroks Astrakan, Melba ja Åkerö, kasvavat ja voivat hyvin. Sato on hyvä ja joka vuosi annan niille kottikärryllisen EMBokashilla parannettua multaa ja saan vastalahjaksi mehukkaita ja terveitä omenoita. Vanha nyrkkisääntöni on, että annan yhtä paljon ravinnetta takaisin maahan kuin mitä sato on ollut. Jos saan perunamaasta kilon perunoita niin lannoitan maata kilolla maanparannusta seuraavaa sesonkia varten.
EMBokashi® maahantuoja Marina Gotthardt-Ivars
© 2020 Sundin Puutarha Oy